Vesti

ZAVRŠNI DOGAĐAJ ČETVRTOG CIKLUSA NEP

18. septembra 2019.

Prepoznajući potrebu za promenama, kao odgovor na društvenu, tehnološku i ekološku realnost, polaznici četvrte generacije Nelt edukativnog programa (NEP) Vas pozivaju na završni događaj – KONFERENCIJA: UMREŽAVANJEM DO PROMENE!

Petak, 27. 09. 16-19h Nova Iskra Dorćol (Cara Uroša 18)

Nosioci budućeg razvoja našeg društva (grupa od 23 studenta sa 12 različitih fakulteta iz Beograda i Novog Sada) dobili su priliku da osmisle, organizuju i moderiraju otvorene i slobodne diskusije na teme koje su im najviše privukle pažnju:

Umrežavanje: Mogućnost interdisciplinarne saradnje u digitalnom i fizičkom prostoru

Malim ekološkim koracima do saradnje

Da li i kako neformalno obrazovanje popunjava pukotine formalnog?

Cilj je da se doprinese razvoju demokratskog ambijenta slobode i odgovornosti koji proces saznavanja i podizanja svesti čini jednako inspirativnim za sve.

Ako ste, kao i oni, zainteresovani da učestvujete u pronalaženju rešenja za uočene društvene izazove, pridružite se. Ukoliko želite da prisustvujete konferenciji, prijavite se na linku: http://bit.ly/umrezavanjem-do-promene.

Konferencijom se, kao finalnom zajedničkom aktivnosti polaznika četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa, zaokružuje njihov jednogodišnji program edukacije. Ovom prilikom, biće najavljen konkurs za polaznike novog ciklusa. Sa jednakim entuzijazmom, a obogaćeni saradnjom sa svim dosadašnjim polaznicima, kompanija Nelt, Nova Iskra i Galerija12HUB, kao inicijatori i kreatori NEP programa, ulaze u novu avanturu pete godine razvoja, eksperimenta i učenja kako bi nastavili da grade zajednicu radoznalih i hrabrih pojedinaca odgovornih i spremnih na borbu za bolju budućnost.

Nelt edukativni program (NEP), kao eksperimentalni interdisciplinarni obrazovni format za studente različitih fakulteta u Srbiji, realizovao je do sada četiri jednogodišnja ciklusa sa četiri generacije polaznika čiji je broj danas preko devedeset mladih ljudi. Aktivnosti, inicijative i profesionalne karijere alumnija svedoče o značaju programa koji povezuje različite discipline, kontinuirano postavlja pitanja, podstiče kritički kapacitet i osnažuje različite veštine mladih često zanemarene ili marginalizovane u okviru redovnih studijskih programa.

Dizajniran kao horizontalna platforma razmene znanja i ideja program stoji nasuprot hijerarhijskoj logici odnosa profesor – student, a okosnicu programa čine susreti, razgovori i razmena sa naučnicima, profesionalcima aktivnim u različitim domenima od ekonomije, IT sektora, ekologije, nauke, urbanizma, savremene umetnosti, dizajna, pozorišta i performansa do preduzetništva i biznisa.

PROGRAM KONFERENCIJE

I PANEL // 16-16:45h

UMREŽAVANJE: Mogućnost interdisciplinarne saradnje u digitalnom i fizičkom prostoru

Usled rasta potreba mladih za saradnjom i to ne samo u okviru institucija, tragamo za mogućim prostorno-digitalnim rešenjem u okviru kog će se profesionalci i studenti iz najrazličitijih oblasti spajati u timove koji odgovaraju njihovim potrebama i razgovaramo o uticaju transmedijalnog pripovedanja na naše živote i svakodnevicu.

Planirani učesnici:

Mirko Stojković – osnivač Laboratorije interaktivnih umetnosti i šef katedre dramaturgije na FDU

Slobodanka Šibalić – viši kustos Muzeja nauke i tehnike

Uroš Krčadinac – profesor digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije

Moderatorka: Hristina Mitić, studentkinja dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti

PAUZA 16:45h – 17h

 ———————————————————————————————————

 II PANEL // 17h – 17:45h

Malim ekološkim koracima do saradnje

U svetlu globalnih dešavanja poput UN Climate Change Youth Summit, mladi preuzimaju vođstvo u inicijativama za očuvanje životne sredine. U nedovoljno ekološki razvijenoj sredini poput naše, ovaj panel ima priliku da promoviše domaće ekološke inicijative, te se pokreće pitanje vidljivosti ovakvog aktivizma: kako se potencijalni učesnik informiše o pokretu kojem želi da se pridruži ili ga podrži? Kako zajednički problem otvara mogućnosti stvaranja saradnji među organizacijama koje se bave istim temama?

Planirani učesnici:

Marija Babić, Ekostar Pak

Marija Ristić, Ecohub

Dunja Jovanović, Ffm podcast

Milica Damnjanović Zantvoort, Climate Strike Belgrade

Moderatorka: Sonja Trajković, Arhitektonski fakultet

PAUZA 17:45h – 18h

 ———————————————————————————————————

III PANEL // 18h – 18:45h

Da li i kako neformalno obrazovanje popunjava pukotine formalnog?

Čini se da se sve češde u društvu javljaju različite reakcije prouzrokovane neadekvatnim sistemom formalnog obrazovanja. Stoga, alternativni vidovi obrazovanja, kao jedna od reakcija, sve više nadoknađuju nedostatke tog sistema. Panel postavlja pitanje sve vede neophodnosti takvog pristupa u kvalitetnom obrazovanju pojedinca i otkriva primere dobre prakse.

Planirani učesnici:

Tinde Kovač Cerović – Filozofski fakultet, odeljenje za psihologiju Slobodanka Antić – Asistent na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu

Slobodanka Antić – Docent na predmetu Pedagoška psihologija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i na istom predmetu na Odeljenju za pedagogiju Filozofskog fakulteta

Vera Večanski – Umetnica i docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

Marko Milanković, Menadžer komunikacija Nelt Grupe, jedan od inicijatora Nelt edukativnog programa – Nelt

Moderaktorka: Kristina Armuš, Filozofski fakultet – Istorija umetnosti

Kompanija NELT organizuje četvrti ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru četvrtog ciklusa NEP-a, 27 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom DRUGA STRANA ZNANJA!