Alumni

Marija Kojić

Fakultet primenjenih umetnosti | Dizajn enterijera i nameštaja

Dizajnerka enterijera i nameštaja koja radi i živi u Beogradu. Diplomirala je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutrašnja arhitektura. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i nameštaja. Nagrađena je kao najbolji student Filološko – umetničkog fakulteta iz oblasti primenjenih umetnosti. Bila je stipendista Fonda za mlade talente ,,Dositeja“.

Do sada je učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji. Iza sebe ima realizovane projekte iz oblasti enterijera, nameštaja i produkt dizajna. Aktivna je na različitim poljima kreativne industije. Radila je, kao deo tima, na projektu redizajna vizuelnog identiteta Nacionalnog parka Tara. Scenografija je još jedna od oblasti koju je imala priliku da istražuje radeći na autorskom filmu ,,Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića. Godine 2017. bila je učesnik međunarodne letnje škole u Skagenu, Danska, u organizaciji ONSDAGSSKOLEN mreže.

Za projekat “Zaokret” osvojila je nekoliko nagrada do sada. Nominaciju za najboljeg mlagog dizajnera na Beogradskom sajmu nameštaja 2018. godine, kao i MicroMacro Award na šestoj međunarodnoj izložbi “O ARHITEKTURI”: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti iste godine. Nakon učešća na izložbi Young Balkan Designer 2019,  u okviru desetog Mikser Festivala, projekat je odabran za Traveling YBD Exhibition, koja će se realizovati u pet regionalnih gradova do kraja 2019. godine.

Zavod BIG selektovao je projekat “Zaokret” za dobitnika nagrade u dve kategorije BIG SEE PRODUCT DESIGN AWARD 2019 i BIG SEE WOOD AWARD 2019. Suosnivač je udruženja “Centar za razvoj participativnog obrazovanja”, u okviru kog, kao jedan od autora i kreativni direktor razvija projekat “Andramolje” – ekološke igračke sa društvenom misijom. Projekatje 2019. godine osvojio prvo mesto na konkursu Zelene ideje u organizaciji Trag fondacije, fondacije Rockefeller i Erste banke.

Trenutno radi kao dizajner u jednom beogradskom dizajn studiju i kao saradnik za 3D modelovanje i rendering u dizajn agenciji.

Fakultet: Osnovne studije – Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu
Master studije – Fakultet primenjenih umetnosti, Beograd // Smer Dizajn enterijera i nameštaja

Veštine

  • Arhitektura
  • Dizajn
  • Dizajn enterijera
  • Produkt dizajn