KONFERENCIJA UMREŽAVENJEM DO PROMENE

Prepoznajući potrebu za promenama, kao odgovor na društvenu, tehnološku i ekološku realnost, polaznici četvrte generacije Nelt edukativnog programa (NEP) Vas pozivaju na završni događaj.

Nosioci budućeg razvoja našeg društva (grupa od 23 studenta sa 12 različitih fakulteta iz Beograda i Novog Sada) dobili su priliku da osmisle, organizuju i moderiraju otvorene i slobodne diskusije na teme koje su im najviše privukle pažnju:

Umrežavanje: Mogućnost interdisciplinarne saradnje u digitalnom i fizičkom prostoru

Malim ekološkim koracima do saradnje

Da li i kako neformalno obrazovanje popunjava pukotine formalnog?

Cilj je da se doprinese razvoju demokratskog ambijenta slobode i odgovornosti koji proces saznavanja i podizanja svesti čini jednako inspirativnim za sve.

Ako ste, kao i oni, zainteresovani da učestvujete u pronalaženju rešenja za uočene društvene izazove, pridružite se.

Ukoliko želite da prisustvujete konferenciji, prijavite se na linku: http://bit.ly/umrezavanjem-do-promene.

Konferencijom se, kao finalnom zajedničkom aktivnosti polaznika četvrtog ciklusa Nelt edukativnog programa, zaokružuje njihov jednogodišnji program edukacije. Ovom prilikom, biće najavljen konkurs za polaznike novog ciklusa. Sa jednakim entuzijazmom, a obogaćeni saradnjom sa svim dosadašnjim polaznicima, kompanija Nelt, Nova Iskra i Galerija12HUB, kao inicijatori i kreatori NEP programa, ulaze u novu avanturu pete godine razvoja, eksperimenta i učenja kako bi nastavili da grade zajednicu radoznalih i hrabrih pojedinaca odgovornih i spremnih na borbu za bolju budućnost.

Nelt edukativni program (NEP), kao eksperimentalni interdisciplinarni obrazovni format za studente različitih fakulteta u Srbiji, realizovao je do sada četiri jednogodišnja ciklusa sa četiri generacije polaznika čiji je broj danas preko devedeset mladih ljudi. Aktivnosti, inicijative i profesionalne karijere alumnija svedoče o značaju programa koji povezuje različite discipline, kontinuirano postavlja pitanja, podstiče kritički kapacitet i osnažuje različite veštine mladih često zanemarene ili marginalizovane u okviru redovnih studijskih programa.

Dizajniran kao horizontalna platforma razmene znanja i ideja program stoji nasuprot hijerarhijskoj logici odnosa profesor – student, a okosnicu programa čine susreti, razgovori i razmena sa naučnicima, profesionalcima aktivnim u različitim domenima od ekonomije, IT sektora, ekologije, nauke, urbanizma, savremene umetnosti, dizajna, pozorišta i performansa do preduzetništva i biznisa.

I PANEL // 16-16:45h

UMREŽAVANJE: Mogućnost interdisciplinarne saradnje u digitalnom i fizičkom prostoru

Usled rasta potreba mladih za saradnjom i to ne samo u okviru institucija, tragamo za mogućim prostorno-digitalnim rešenjem u okviru kog će se profesionalci i studenti iz najrazličitijih oblasti spajati u timove koji odgovaraju njihovim potrebama i razgovaramo o uticaju transmedijalnog pripovedanja na naše živote i svakodnevicu.

Planirani učesnici:

Mirko Stojković – osnivač Laboratorije interaktivnih umetnosti i šef katedre dramaturgije na FDU

Slobodanka Šibalić – viši kustos Muzeja nauke i tehnike

Uroš Krčadinac – profesor digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije

Moderatorka: Hristina Mitić, studentkinja dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti

PAUZA 16:45h – 17h

 ———————————————————————————————————

 II PANEL // 17h – 17:45h

Malim ekološkim koracima do saradnje

U svetlu globalnih dešavanja poput UN Climate Change Youth Summit, mladi preuzimaju vođstvo u inicijativama za očuvanje životne sredine. U nedovoljno ekološki razvijenoj sredini poput naše, ovaj panel ima priliku da promoviše domaće ekološke inicijative, te se pokreće pitanje vidljivosti ovakvog aktivizma: kako se potencijalni učesnik informiše o pokretu kojem želi da se pridruži ili ga podrži? Kako zajednički problem otvara mogućnosti stvaranja saradnji među organizacijama koje se bave istim temama?

Planirani učesnici:

Marija Babić, Ekostar Pak

Marija Ristić, Ecohub

Dunja Jovanović, Ffm podcast

Milica Damnjanović Zantvoort, Climate Strike Belgrade

Moderatorka: Sonja Trajković, Arhitektonski fakultet

PAUZA 17:45h – 18h

 ———————————————————————————————————

III PANEL 18h – 18:45h

Da li i kako neformalno obrazovanje popunjava pukotine formalnog?

Čini se da se sve češde u društvu javljaju različite reakcije prouzrokovane neadekvatnim sistemom formalnog obrazovanja. Stoga, alternativni vidovi obrazovanja, kao jedna od reakcija, sve više nadoknađuju nedostatke tog sistema. Panel postavlja pitanje sve vede neophodnosti takvog pristupa u kvalitetnom obrazovanju pojedinca i otkriva primere dobre prakse.

Planirani učesnici:

Tinde Kovač Cerović – Filozofski fakultet, odeljenje za psihologiju

Slobodanka Antić – Docent na predmetu Pedagoška psihologija na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i na istom predmetu na Odeljenju za pedagogiju Filozofskog fakulteta

Vera Večanski – Umetnica i docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

Marko Milanković, Menadžer komunikacija Nelt Grupe, jedan od inicijatora Nelt edukativnog programa – Nelt

Moderaktorka: Kristina Armuš, Filozofski fakultet – Istorija umetnosti

Predavači:

 • Boba Šibalić

  Viši kustos Muzeja nauke i tehnike

  Upisala se na Filozofski fakultet u Beogradu na grupu za istoriju umetnosti. Po upisivanju treće godine studija, upisala se na Fakultet dramskih umetnosti, grupa za dramaturgiju, na kojem je diplomirala 1995. godine. Od 1986. godine radi kao autor i scenarista više dečjih igranih serija u Školskom programu RTS-a. Jedan je od autora knjige eseja Svetlo u tami u izdanju Jugoslovenske kinoteke i preduzeća Klio i prevodilac knjige Kritični prostor Pola Virilioa u izdanju Umetničkog društva Gradac, 1997. godine. U Muzeju nauke i tehnike zaposlena je od 2002. godine…

 • Uroš Krčadinac

  Multimedijalni umetnik i predavač

  Uroš Krčadinac, rođen u Pančevu 1984. godine, u svom radu nastoji da poveže iskustva iz oblasti vizuelizacija podataka, računarskih nauka, animiranog filma, književnosti, kao i interaktivne umetnosti i dizajna. Odbranio je doktorat u oblasti računarstva (AI Lab, FON, Univerzitet u Beogradu). Autor je Synesketch-a, softverske biblioteke za prepoznavanje i generativnu vizuelizaciju emocija. Ko-autor je, ilustrator i ko-izdavač “Bantustana”, knjige o tromesečnom avanturističko-dokumentarnom putovanju kroz Afriku (3 izdanja). Predavač je na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao…

 • Marko MIlanković

  Menadžer komunikacija Nelt Grupe

  Bivši direktor marketinga Državne lutrije Srbije i marketing & PR direktor MTV, sa preko 20 godina iskustva u domenu komunikacija, marketinga i medija. Marko je u kompaniji više od šest godina i član je Evropske asocijacije komunikacijskih direktora.  …

 • Vera Večanski

  Predavač na katedri za metodike umetničkih predmeta

  Diplomirala je na slikarskom odseku 1999. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a doktorirala 2015. na Učiteljskom fakultetu u Beogradu u oblasti didaktičko-metodičkih nauka (metodikа nastave likovne kulture). Radi na Učiteljskom fakultetu u Beogradu na katedri za metodike umetničkih predmeta. Aktivno učestvuje u različitim projektima namenjenim likovnom obrazovanju dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao autor, saradnik i realizator u različitim kulturnim institucijama (Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Dečji kulturni centar Beograda, Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda itd.)…

 • Mirko Stojković

  Osnivač laboratorije interaktivnih umetnosti i šef katedre dramaturgije na FDU

  Scenarista, režiser i gejm dizajner. Bavi se medijima i novim tehnologijama koje su ili povezane sa medijima ili će se sa njima povezati u budućnosti. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ima dvadesetogodišnju profesionalnu praksu tokom koje je pisao, režirao ili dizajnirao video i pervazivne igre, televizijske serije, reklame, dokumentarne filmove i pozorišne predstave u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Oblasti koje su predmet njegovih istraživanja u…