KOLABORATIVNI PROCESI U UMETNIČKOJ PRAKSI

U okviru trećeg ciklusa Nelt edukativnog programa držan je prvi susret umetničkog kolektiva Karkatag i polaznika programa. Ovo je samo prvi u nizu susreta i najava početka kolaborativnog rada koji će trajati u narednim mesecima.

U okviru prvog segmenta radionice članovi kolektiva, Ana Dimitrijević, Marko Dimitrijević i Aleksandar Popović, prezentovali su svoj dugogodišnji rad. Proizvodnjom interaktivnih mašina i instalacija, od mehaničkih konstrukcija do digitalnih aparata, kolektiv istražuje performativni potencijal mašina i mašinom indukovanih situacija koje podrazumevaju aktivno učešće publike.

Nakon prezentacije u prostoru Nove Iskre polaznici su posetili prostor Praksa Makerspace u Kraljevića Marka br.4, radni prostor i platformu za eksperiment Karkatag kolektiva ali i prostor u okviru koga kolektiv svoje resurse, alat i znanje nesebično deli sa zainteresovanim građanima.

Ovim susretom i prezentacijom započeta je specifična forma mentorskog i kolaborativnog rada Karkatag kolektiva sa polaznicima Nelt edukativnog programa na razvoju, proizvodnji i realizaciji finalne izložbe u okviru trećeg ciklusa programa.

Kompanija NELT organizuje treći ciklus NELT edukativnog programa namenjenog studentima, u saradnji sa Novom Iskrom i Galerijom 12 HUB. U okviru trećeg ciklusa NEP-a, 25 odabranih studenata imaće priliku da razvijaju praktične veštine iz domena kreativnosti i preduzetništva, kao i da prošire svoje vidike u pogledu kritičkog mišljenja, timskog rada i razvoja projekata, polaznici će proći kroz jedinstveno iskustvo saradnje i saznanja, koje se ove godine odvija pod sloganom MISLI BUDUĆNOST!.

Predavači:

  • Karkatag je umetnički kolektiv baziran u Beogradu. Postoji od 2009. godine. Karkatag u svom delanju kreira mašine, interaktivne i autonomne instalacije i manipulativne objekte. Karkatag koristi industrijske materijale i tehnologije u istraživanju različitih prirodnih i naučnih fenomena, interaktivnosti i performativnosti mašina, zvuka, kretanja. Putem javnih akcija i performansa, postavljanjem instalacija i mašina u javnom prostoru kao urbanističku scenografiju, ovaj kolektiv uvodi i društvenu komponentu u svoj rad. U tim okruženjima gledaoci / prolaznici su uključeni odnos sa mašinom / instalacijom…

  • Milica Pekić

    Istoričarka umetnosti i kustos

    Istoričarka umetnosti i kustos iz Beograda. Doktorirala je 2018. godine na Odseku za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U svom istraživanju bavi se politikama konfrontacije u umetničkim praksama, avangardama druge polovine 20. veka, potencijalom institucionalne transformacije i novim modelima zajedničkog upravljanja javnim resursima kulture.Suosnivač je KIOSK platforme za savremenu umetnost, a od 2003. do danas aktivno učestvuje u stvaranju, razvoju i kustoskim projektima platforme. Kustos galerije O3ONE u Beogradu od 2004. do 2007 i kustos Galerije12HUB od…