O Nama

Nelt edukativni program (NEP), kao eksperimentalni interdisciplinarni obrazovni format za studente različitih fakulteta u Srbiji, realizovao je četiri jednogodišnja ciklusa sa četiri generacije polaznika čiji je broj danas preko devedeset mladih ljudi.

Aktivnosti, inicijative i profesionalne karijere alumnija svedoče o značaju programa koji povezuje različite discipline, kontinuirano postavlja pitanja, podstiče kritički kapacitet i osnažuje različite veštine mladih često zanemarene ili marginalizovane u okviru redovnih studijskih programa.

Dizajniran kao horizontalna platforma razmene znanja i ideja program stoji nasuprot hijerarhijskoj logici odnosa profesor – student a okosnicu programa čine susreti, razgovori i razmena sa umetnicima, naučnicima, profesionalcima aktivnim u različitim domenima od ekonomije, IT sektora, ekologije, nauke, urbanizma, savremene metnosti, dizajna, pozorišta i performansa do preduzetništva i biznisa. Tokom protekle četiri godine program se menjao u zavisnosti od interesovanja i potreba polaznika a tim saradnika i predavača kontinuirano raste.

Brzina društvenih, tehnoloških i ekoloških promena koje oblikuju našu realnost zahteva temeljne reforme u polju obrazovanja i upravo potencijal inovacija neformalnog obrazovanja NEP program propituje i testira u saradnji sa svim polaznicima. Kroz kontinuirani mentorski rad, otvorene i slobodne diskusije na različite teme i praktične vežbe koje osnažuju različite savremene veštine polaznika razvijamo demokratski ambijent slobode i odgovornosti koji proces učenja i saznavanja čini jednako
inspirativnim i za studente i za predavače. Program ostaje dosledan ovim vrednostima i sa jednakim entuzijazmom, obogaćeni saradnjom sa svim dosadašnjim polaznicima, ulazimo u novu avanturu pete godine razvoja, eksperimenta i učenja kako bi nastavili da gradimo zajednicu radoznalih i hrabrih pojedinaca odgovornih i spremnih na borbu za bolju budućnost.

Kompanija NELT, Nova Iskra i Galerija12HUB, kao inicijatori i kreatori NEP programa, nastavljaju posvećeno da rade na budućem razvoju ovog je dinstvenog programa a kontinuitet saradnje ali i rezultati programa svedoče potencijal intersektoskih partnerstava i njihovu razvojnu perspektivu u širem društvenom kontekstu.


Nana Radenković (Nova Iskra), Milica Pekić (Galerija12HUB) i Marko Milanković (NELT Grupa)